Straaltjezon
Image default
Dienstverlening

Schoorsteenkap: een onmisbare accessoire

Bepaalde accessoires zijn belangrijker dan veel mensen denken. Een voorbeeld hiervan is een schoorsteenkap op het dak plaatsen als je een houtkachel of houthaard in huis hebt. Feitelijk is een schoorsteenkap verplicht als er sprake is van rieten daken, om brandgevaar te voorkomen. Maar hoe ziet een schoorsteenkap er eigenlijk uit? Hoe werken schoorsteenkappen precies en welke meerwaarde hebben ze te bieden?

 

Wat wordt er verstaan onder een schoorsteenkap?

Een kap op de schoorsteen is een speciale bevestiging die op het uiteinde van de schoorsteen wordt aangebracht. De kap is doorgaans van metaal gemaakt en schermt de schoorsteen aan de bovenkant af, terwijl de zijkanten een opening hebben. De kappen vangen eventuele vonken uit de schoorsteen op en voorkomen zo dat een dak, specifiek een rietdak, in brand kan vliegen. Er zijn ook speciale kappen die een roterende bovenkant hebben, zogenoemde rotatiekappen. Deze werken al dan niet mechanisch en zorgen voor een nog efficiëntere de aanvoer van frisse lucht en afvoer van rooklucht.

 

Een betere verbranding

Het grootste voordeel van een schoorsteenkap is het voorkomen van dakbranden. Daarnaast zorgen kappen op de schoorsteen voor een betere luchtdoorstroming in de schoorsteen. Dit geldt zeker voor mechanische kappen met rotoren. De kachel brandt hierdoor beter, wat niet alleen veiliger is maar ook een interessante besparing op de energiekosten oplevert.

 

De schoorsteen wordt beter beschermd

Op diverse manieren zorgt een kap op de schoorsteen ervoor dat deze in een betere staat blijft. De kap houdt regen tegen en voorkomt zo dat de schoorsteenschacht in een goede staat blijft. Maar ook voorkomt een kap dat dieren, zoals vogels of muizen, in de schoorsteen kunnen komen. Een kap op de schoorsteen monteren heeft dus behoorlijk wat meerwaarde!