Straaltjezon
Image default
Energie

Elektricien, een hoogspannend beroep

Gat in je dak? Bel de schrijnwerker. Lek aan de wasbak? De loodgieter. Kortsluiting? De elektricien! Een elektricien is een essentieel beroep in onze wereld van vandaag. We zijn zo gewend aan het comfort dat elektriciteit ons biedt: met één druk op de schakelaar kunnen we een volledig huis verlichten! Toch weten we zelf zelden wat er allemaal schuil gaat achter al die bedrading, het kan ons niet zoveel schelen zolang het maar werkt! Een elektricien is een vakman die precies weet hoe elektriciteit werkt en hoe je dus het best ervoor zorgt dat alles netjes en veilig aangesloten wordt.

Wat een elektricien allemaal moet kunnen

Elektriciens zijn gespecialiseerd in de elektrische bedrading van gebouwen en woningen, hoogspanningslijnen, toestellen en allerlei andere elektrische apparatuur. Ze worden dus vaak ingezet wanneer er een nieuwe woning of een kantoor wordt gebouwd om dan alle elektrische apparatuur correct te installeren. Daarnaast kan je ze natuurlijk ook opbellen om reparaties uit te voeren. Dat kan ook gewoon bij jou thuis: zit je met kortsluiting en krijg je het niet opgelost, of laat je het sowieso liever aan een vakman over? Dan kan je gewoon een elektricien oproepen want vaak hebben ze ook een spoedservice.

Hoe word je elektricien?

Een elektricien moet dus van alles kunnen en dat allemaal veilig kunnen uitvoeren, want elektriciteit blijft nog steeds wel gevaarlijk. Daarvoor is er een degelijke kennis van techniek en elektriciteit nodig. Een bekwame elektricien moet dus over een diploma in een elektrotechnische studie beschikken. Bij zo’n studie leer je dan alles over de fysica achter elektrische systemen, maar ook de praktische zaken zoals veiligheid en conventies voor het aanleggen van elektrische systemen. Op die manier verloopt alles zo netjes en correct mogelijk.  Na de opleiding kan je dan als zelfstandige gaan werken, of bij een bedrijf dat ingezet kan worden voor grote klussen.