Straaltjezon
Image default
Energie

Daling van de zonnepanelen kosten

Terwijl zonnepanelen vroeger alleen toegankelijk waren voor mensen met enorme budgetten, is het een praktische, populaire en relatief betaalbare hernieuwbare energiebron geworden. Zonne-energiesystemen zijn goed op weg om mainstream te worden in huishoudens in Nederland, aangezien meer mensen ervoor kiezen om de voordelen van het overschakelen op zonnepanelen te omarmen. Dit komt voornamelijk door het toenemende bewustzijn van onze ecologische voetafdruk en omdat zonnepanelen de afgelopen decennia in een snel tempo is afgeprijsd. De zonnepanelen kosten zijn de afgelopen 20 jaar met meer dan 80% gedaald. Elk jaar wordt het iets goedkoper om zonnepanelen te kopen.

Waarom zijn de zonnepanelen kosten gedaald?

De toegenomen vraag is een van de redenen waarom de zonnepanelen kosten dalen. De wereldwijde supply chain is groter en efficiënter geworden als reactie op de toegenomen vraag naar zonnepanelen. De vraag heeft ertoe geleid dat meer bedrijven panelen produceren, wat een meer concurrerende markt heeft gecreëerd en de kosten van zonnepanelen en dus de prijzen heeft doen dalen. Een andere factor die de kosten van zonnepanelen heeft doen dalen, zijn goedkopere componenten en lagere productiekosten. Uitgebreide R&D heeft het gebruik van goedkopere materialen in zonnepanelen mogelijk gemaakt. Doordat zonneapparatuur efficiënter is geworden en de gemiddelde levensduur van zonnepanelen is verlengd, zijn de kosten van een systeem met zonnepanelen op de lange termijn gedaald. Je hebt nu minder panelen nodig voor je gewenste energierendement en je hoeft ze minder vaak te vervangen.

Hoeveel zullen de zonnepanelen kosten in de toekomst dalen?

Het is niet waarschijnlijk dat de prijzen in hetzelfde tempo zullen blijven dalen. De zonnepanelen kosten zullen alleen in een minder snel tempo naar beneden blijven dalen; de meeste experts hebben voorspeld dat de kosten van zonnepanelen tegen 2030 met ongeveer 34% zullen dalen, wat nog steeds een aanzienlijke daling is. Dus moet je wachten met het installeren van een zonne-energiesysteem? Nee. Momenteel heeft een zonne-energiesysteem ter ondersteuning van het gemiddelde huishouden een terugverdientijd van ongeveer 7-9 jaar en kan het een besparing van meer dan € 30.000 op de energierekening opleveren gedurende de levensduur van meer dan 25 jaar van de PV-panelen. Elke maand dat je zonder zonnepanelen zit, is er weer een elektriciteitsrekening die je onnodig betaalt. Het is ook vermeldenswaard dat zonne-energiesystemen zelfs tegen hun huidige prijzen de waarde van uw eigendom kunnen verhogen.