Straaltjezon
Image default
Energie

Zonnepanelen Friesland

Steeds vaker zien we daken met zonnepanelen in Friesland. Milieubewust leven is daarbij een van de redenen waarom ook veel Friezen overgaan op zonne-energie. Maar ook het besparen op de energierekening is een veelgehoorde reden voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar voor de koop gaat u iet over 1 nacht ijs. U wilt wel weten of uw woning of bedrijfspand bijvoorbeeld geschikt is voor panelen. En hoe zit het met eventuele subsidies of andere financiële voordelen. We leggen het u hieronder uit.

 

Waarom investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen is inderdaad even een investering. Maar dat betaalt zich uiteindelijk terug door u met zonne-energie op uw maandlasten gaat besparen. En zeker als u meerdere zonnepanelen in Friesland op uw dak laat plaatsen. UIteraard moet uw dak er dan wel geschikt voor zijn, maar daarover hierna meer.

Leuk: besparen met zonne-energie. Maar dan moeten de panelen wel op het dak passen. Of uw dak geschikt is voor een zonnepaneel hangt af van een aantal voorwaarden:

 

–       is er voldoende ruimte op het dak?

–       hoeveel schaduw is er aanwezig?

–       Wat is de kompasrichting van uw dak? (in verband met zonnepotentie)

 

Voldoende ruimte voor zonnepanelen

Natuurlijk moet een zonnepaneel wel passen op uw dak. Een zonnepaneel is gemiddeld 1 x 1.65 meter. Veelgebruikte systemen bestaan uit tenminste 8 zonnepanelen. U moet daarbij nog wel wat ruimte vrij houden aan de randen moet u tussen de 15 en 32m2 ruimte vrijhouden.

 

Hoewel de panelen ook absoluut werken als de zon er niet bij is, verlaagt schaduw op uw dak wel de energieopbrengst. Ook als het zelfs maar 1 paneel bedekt. Omdat de overige zonnepanelen dan ook terugvallen op de lagere energieopbrengst van dat ene paneel.

 

Ook welke richting uw dakhelling wijst is bepalend. Het zuiden heeft de meeste zonuren en dus is het meest ideaal om aan die kant de panelen te laten plaatsen. Noordelijke daken zijn dan ook het minst geschikt. Heeft u een plat dak? Helemaal mooi. Dan kunnen de zonnepanelen in elke windrichting (in een hoek van 15-20 graden) liggen.

 

Voor uw bedrijfspand in Friesland

Ook zakelijk gezien kunt u heel goed gebruik maken van zonnepanelen in Friesland. Naast de bovengenoemde voordelen als energiebesparing, is zonne-energie ook een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Goed voor mens en milieu. En tevens profiteert u van aantrekkelijke financiële voordelen als btw teruggave en aftrekposten als:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA),
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige afschrijving van milieu-investeringen (Vamil)

 

Bent u een kleinverbruiker en wekt u met zonne-energie meer stroom op dan dat u nodig heeft of had? Dan kunt u uw stroom terugleveren en krijgt u geld terug.

Of u nu privé of zakelijk kiest voor zonnepanelen in Friesland, uw leverancier kan u er alles over vertellen en u daarbij het beste advies geven. Ga dan ook altijd uitgebreid advies vragen voor u overgaat tot kopen.

 

https://sinnergie.nl/