Straaltjezon
Image default
Bedrijven

Een warmtepomp en zonnepanelen combineren

Wanneer we het hebben over duurzaam verwarmen dan is een veelgebruikte combinatie de combinatie van de warmtepomp met zonnepanelen. Dit wordt ook wel uv-panelen genoemd. Omdat de warmtepomp wordt gevoed met elektriciteit, kunnen zonnepanelen deze energie leveren voor je warmtepomp. Zo voed je met zelf opgewekte elektriciteit, waardoor je van je woning ook een nul op de meter woning kunt maken. Dit is met een gasketel niet mogelijk en daarom is de combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp ideaal.

 

Hoe werkt het?

Een warmtepomp maakt gebruik van duurzame bronnen zoals warmte uit de bodem, de buitenlucht of ventilatielucht. Er wordt hiervoor elektriciteit gebruikt als hulpenergie voor dit hele proces. De elektriciteit kun je zelf opwekken door zonnepanelen te laten plaatsen. In Nederland is het zo dat in de zomer stroom van zonnepanelen kan worden geleverd en in de winter als de warmtepomp warmte moet leveren kan voor hetzelfde geld weer stroom worden gebruikt.

 

Rendement

Het is wel van belang dat de zelf opgewekte stroom van zonnepanelen door de warmtepomp nuttig is voor jou. Je kan daarom een installateur het beste laten meekijken hoe je het meeste rendement uit de zonnepanelen en de warmtepomp kunt halen. In iedere woning is dit anders door het verwarmingstype en de isolatiewaarde. Er is ook een accessoire die je kan helpen hiermee. Dit accessoire signaleert het als er meer stroom wordt opgewerkt dan op dat moment wordt gebruikt.

 

BTW teruggave

Je kunt als je kiest voor zonnepanelen en een warmtepomp ook een laagdrempelige duurzaamheidslening afsluiten. De btw van de aanschafprijs kun je dan terugvragen. Je kunt hierdoor meer geld besparen dan je voor de combi betaalt. Een installateur kan je hier altijd meer over vertellen en kijkt graag mee hoe jij het meeste kan besparen. Zo haal je alles uit je combinatie.

https://www.kieskeurig.nl/zonnepanelen