Straaltjezon
Image default
Aanbiedingen

How to: de juiste champagne kiezen voor iedere gelegenheid

Net als wijn komt ook champagne in verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit extra droge champagne, demi-sec champagne en brut champagne. In deze blog leggen wij jou graag uit wat de belangrijkste kenmerken zijn van deze drie hoofdtypes champagne.

Brut versus extra dry versus demi-sec

Brut champagne is een droge champagne, waar tussen de zes en maximaal twaalf gram suiker per liter aan toegevoegd mag worden. Naast brut heb je ook nog extra brut champagne. Dit is de droogste en met maximaal zes gram suiker per liter ook één van de minst zoete champagnes die je kunt verkrijgen. Brut champagne wordt het meest verkocht. Vanwege de frisse en sprankelende smaak, wordt brut champagne veel gedronken als aperitief, maar ook tijdens de maaltijd. Brut is wat minder duur dan extra droge en demi-sec champagne. 

Extra dry champagne is eveneens een droge champagne. Deze champagne soort is echter wel iets zoeter dan brut champagne. Het bevat tussen de twaalf en zeventien gram suiker per liter. Tot slot wordt ook demi-sec champagne veel verkocht. Met tussen de 32 en 50 gram suiker per liter, is dit de zoetste van alle bovengenoemde soorten. Vanwege deze zeer zoete smaak, is demi-sec champagne erg geschikt voor in cocktails. Ook wordt deze soort veel gedronken bij het dessert. 

Vind je demi-sec toch net iets te zoet? Ga dan voor sec. Sec champagne bevat namelijk tussen de zeventien en 32 gram suiker. Liever een champagne die nóg zoeter is dan demi-sec? Ga dan voor een doux champagne met tenminste 50 gram suiker per liter. Zoeter gaat het niet worden!

De belangrijkste kenmerken van een goede champagne

Wanneer je een echt goede champagne wilt hebben, zul je waarschijnlijk uitkomen bij de wat duurdere flessen. Voor het maken van deze duurdere champagne worden vaak betere kwaliteit druiven gebruikt. Welke soort druiven er is gebruikt, is van grote invloed op de prijs. Maar ook de naam is uiteraard van invloed. Zo zal een fles van een totaal onbekend merk goedkoper zijn dan een vergelijkbare champagne van een zeer populair en bekend merk. Maar waar het uiteindelijk allemaal om draait, is natuurlijk de smaak. Bepaal zelf welke champagne soort jij het lekkerst vindt. En schenk het in echte champagne glazen of disposable champagneglazen van Disposable Direct. Cheers!

 

https://disposabledirect.nl/