Straaltjezon
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van zonne-energie

Dat we niet door kunnen gaan met het huidige gebruik van gas, dat is in Groningen wel pijnlijk duidelijk. Dat zonne-energie een rol kan spelen in de transitie is ook duidelijk. Hoe groot die rol is? Dat is nog niet helder. Het is ook de vraag op welke schaal zonne-energie ingezet kan worden, zonder ook een te grote aanslag te plegen op het milieu.

Overwegingen zonne-energie

De zon is een oneindige bron. Als je alle energie van de zon zou kunnen omzetten dan is er genoeg warmte voor iedereen op de hele aarde. Daar moet gas het dus bij afleggen. Het punt is natuurlijk dat we nog niet alle energie van de zon kunnen omzetten in energie.

Nog een nadeel van zonnepanelen is dat nog niet alle materialen goed gerecycled kunnen worden. Bij sommige onderdelen is er sprake van downcycling. Dat wil zeggen dat er wel sprake is van hergebruik, maar dat de kwaliteit van dat materiaal niet meer hoog is en je er verder ook vaak niet veel meer mee kunt.

Wat bij zonnepanelen onder andere lastig is, dat is dat er vaak Lithium wordt gebruikt voor de accu. Lithium is een grondstof (dus eindig). Wel is Lithium goed te recyclen, dat is dan weer een voordeel. Wat wel lastig is dat er veel grondwater nodig is bij het winnen van Lithium. Dat gaat ten koste van de grondkwaliteit in gebieden die toch al vrij droog zijn.

Wil zonne-energie in de toekomst een grote rol spelen, dan moeten deze issues wel verder opgelost worden.

Zonnepanelen Limburg

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Hoewel zonnepanelen ook niet perfect zijn, is voldoende duidelijk dat gaswinning niet meer grootschalig moet worden toegepast. Gas wordt ook nog eens steeds duurder. Dus het is nu een uitstekend moment om al wel in zonnepanelen te investeren.

Zonnepanelen Limburg waar het vaak zonnig is of waar dan ook in Nederland. Want, installateurs weten goed waar jouw zonnepanelen het meeste rendement opleveren. Op bijvoorbeeld het dak van jouw huis of van een schuur. Zonnepanelen Limburg leveren misschien net wat meer op dan ergens waar minder zon is. Maar, toch kun je niet alleen de zonnepanelen Limburg rendabel inzetten.

https://sunleaves.nl/