Straaltjezon
Image default
Woning en Tuin

Woonkamer verlichting

Verschillende lichtbronnen creëren een gezellige woonsfeer. Een woonkamer van gemiddeld 20 vierkante meter zou drie tot vijf lichtbronnen moeten hebben, afhankelijk van de indeling van de kamer.

Hanglampen verlichten weliswaar op betrouwbare wijze de hele ruimte, maar kunnen ook onaangename schaduwen veroorzaken. Zorg daarom voor een dimmer om een zachte sfeer te creëren. Een hanglamp met een diffuser verspreidt het licht ook en verdeelt het gelijkmatig in de ruimte.

Wilt u een hanglamp monteren? Plaats deze dan boven de salontafel. Hier komt hij het beste tot zijn recht en voorkomt de tafel dat u of uw gasten uw hoofd stoten aan de hanglamp.

 

Sfeerverlichting voor de eetruimte

Scheid uw eethoek visueel van de woonkamer door een hanglamp boven uw tafel te hangen. Op die manier creëert u niet alleen voldoende licht, maar ook een gezellige sfeer tijdens het diner.

Monteer de hanglamp zo dat zij ongeveer 60 tot 70 centimeter boven de eettafel hangt. Op deze hoogte verspreidt het licht zich optimaal over de tafel zonder te verblinden.

Accentverlichting voor een gezellige sfeer

Verschillende lichtbronnen geven structuur en sfeer aan een ruimte en de inrichting ervan. Tafel- of wandarmaturen zijn sfeerbepalers die met hun verschillende designs interessante schaduwspelingen oproepen.

Richt de schijnwerper op een bepaald deel van uw woonkamer om dat bewust te benadrukken. Vooral schilderijen en beeldhouwwerken kunnen op deze manier stijlvol worden geënsceneerd.

Sfeervolle hanglampen voegen een extra lichtpunt toe in de ruimte en verlichten dressoirs, vensterbanken en rekken. Zorg ervoor dat uw hanglampen in de buurt van de TV dimbaar zijn. Zo vermijdt u storende reflecties op het scherm.

Leeshoek met gericht licht

Een staande lamp geeft voldoende licht om te lezen. Met een flexibel frame en scharnieren kunt u de lamp aanpassen aan uw individuele behoeften. Een lampenkap die aan de onderkant open is, concentreert het licht en richt het in de richting van het boek.

Kies voor een dimmer, zodat u de lichtintensiteit kunt afstemmen op het tijdstip van de dag en uw behoeften. Vermijd sterke lichtcontrasten voor inspannende visuele taken: Naast de leeslamp moet er voldoende basishelderheid zijn, zodat uw ogen niet vermoeid raken.