Straaltjezon
Image default
Tuin en buitenleven

Zomers genieten van de zon zonder bijtende paardenvliegen ( dazen)

 Wat zijn dazen (paardenvliegen) en hoe kan je met een dazenval zorgen dat je geen last hebt van dit bijtende insect.

Een daas ( paardenvlieg ) valt onder de bloedzuigende insectengroep. De officiële benaming voor een daas is een tabanidae. Er zijn veel verschillende benamingen voor een daas zoals: brems, bremster, paardenvlieg, blinde daas, blinde mug, blinde vlieg en dazerik, maar het belangrijkste om te weten is dat dit bijtende insect voor veel overlast kan zorgen in de zomer. De dazen zijn meestal bruis-grijs van kleur. Ze hebben grote ogen, vaak nog groter dan hun achterlichaam. Mannelijke dazen hebben de ogen tegen elkaar aanzitten, de vrouwelijke dazen hebben vaak een strook tussen de ogen zitten. Hierdoor kun je ze onderscheiden. De dazenvrouwtjes bijten alleen, dit komt omdat de vrouwtjes bloed nodig hebben om de eitjes te kunnen leggen en daarom bent u of uw paarden zomers aan de beurt! Het dazenvrouw zal ongemerkt landen en met messcherpe snijtanden de huid openhalen. De beet kan erg zeer doen en een grote zwelling / onsteking is vaak het gevolg.

De dazenvrouwtje kiezen ook zeer nauwkeurig een plek uit om hun eieren te leggen. Het vrouwtje legt honderden tot wel duizend eitjes. Deze eitjes zijn afhankelijk van luchtdruk en temperatuur. De eitjes komen na 1-2 weken uit. De larven zijn erg sterk ze kunnen maanden overleven zonder zich te voeden. Wel hebben ze meestal direct nadat ze uit de eitjes komen water nodig. Daarom is de plek waar de daas de eitjes neer legt van groot belang. Nadat de winter voorbij is kunnen de larven zich in 1 á 4 weken ontpoppen tot een volwassen daas. De dazenvrouwtjes steken dus niet, maar bijten. Dit doet de daas doordat hij een scherp mesje heeft bij zijn mond heeft. Hiermee snijdt de daas de huid een klein stukje open waardoor de daas het bloed op kan zuigen. De regendaas is de daas die zich het meest richt op het bijten van mensen. De vrouwtjes daas bijt vaak een paard tussen de schouderbladen of de buik omdat het paard daar niet bij kan met de staart.

 Hierboven ziet u, hoe een dazenval werkt en hoe dazen ( paardenvliegen) denken dat de dazenbol een prooi is.

 

De verschillende soorten dazenvallen en de werking van een dazenvanger

Wat is een dazenval nou eigenlijk? Het zegt het al. Het is een val om dazen te vangen. De dazen vliegen naar een zwarte bal of emmer. Ze komen op die bal of emmer af omdat die snel warm wordt door de zon en omdat die ligt beweegd door de wind. De daas jaagt namelijk enkel met haar ogen op warmte en beweging en denk vervolgens dat de emmer of zwarte bal een prooi voor haar is en probeert deze te bijten. Op het moment dat de daas er achter komt dat het bijten van de bal of emmer niet gaat probeert hij naar het ligt heen te vliegen. Wanneer de daas naar het ligt heen wil vliegen zit de daas vast door de dazenlijm of vliegt hij richting het witte net dat boven de zwarte bal hangt. Wanneer de daas naar het witte net vliegt komt de daas via de fuik in het opvangresevoir. Er zijn verschillende soorten dazenvallen. Hierdoor zijn er duurdere en goedkopere dazenvallen. Er zijn drie verschillende merken dazenval. Elk soort dazenval heeft een andere prijs categorie.

 

 

De verschillende soorten dazenvallen welke je kan kopen op een rij

 

  • Sticky Trap lijmval compleet                          €179,-
  • Kerbl dazenval TAON x Dazenvanger             €139,95
  • H-TRAP dazenval systeem 2018                     €129,95
  • Kerbl dazenval TAON x –ECO-                         €  99,95
  • Busse fly-stop dazenval paardenvliegen val  €199,-
  • Loer dazenval                                                   €249,01

 

Er is ook een mogelijkheid om gewoon een zwarte emmer te kopen en een pot dazenlijm. Wanneer je de lijm aan de emmer hebt gesmeerd hang je die emmer op met een touwtje aan een houten of metalen paaltje.

De dazenval kun je op veel verschillende plekken gebruiken. Je kunt de dazenval bijvoorbeeld opzetten bij een

 

Het gebruik van dazenlijm bij het maken van een goedkope dazenval

Voor het vangen van een daas kunt u dus ook gebruik maken van dazenlijm. Deze lijm heet de sticky trap dazenval lijm. De Sticky Trap lijm wordt gemaakt van natuurlijke mineralen, is licht bruin van kleur, blijft tot 20 weken goed plakken en deze insectenlijm heeft op de dazenval geen extra bijvangsten! Het is de bedoeling dat de lijm op zwart voorwerp (Emmer/Skippybal), het liefst van rubber wordt gesmeerd. Daar komen de vrouwtjes dazen namelijk op af. Je moet er wel voor zorgen dat de emmer of de skippybal licht kan bewegen door de wind. Wanneer de daas zijn pootjes op het voorwerp zet waar de lijm zich bevind en probeert weer weg te vliegen zit de daas vast en kan hij niet meer van de lijm afkomen. De lijm is niet te sterk, hiermee voorkom je dat er bijvoorbeeld een vogel komt vast te zitten aan de lijm. De lijm is gewoon een zeer effectief product bij het bestrijden van dazens en horzels. De lijm is lichtbruin van kleur. Ook is de lijm regenbestendig. De dazenlijm wordt verkocht in emmers van 0,5, 1,5 & 3,5 liter.

Lees hier meer over het maken van de goedkope dazenval met een zwarte emmer> Dazen lijmval maken van zwarte emmer

  1. Sticky Trap 0,5 liter dazenlijm                   €15,95
  2. Sticky Trap 1.5 liter dazenlijm                   €32,95
  3. Sticky Trap 3,5 liter dazenlijm                   €54,95

 

Waaruit bestaat een dazenval welke je zelf maakt met dazenlijm

De dazenval kan met een emmer gemaakt worden of met bijvoorbeeld een zwarte  skippybal.

Emmer:

Wanneer je er voor kiest om een dazenval met een emmer te nemen. Heb je een paal(tje) nodig dat je in de grond zet. Aan de bovenkant van de paal maak je een klein stukje hout/aluminium horizontaal boven op. Aan het paaltje dat je er horizontaal bovenop maakt knoop je het touwtje dat al aan de emmer vastgebonden zit. Nu hoef je alleen nog maar lijm op de emmer te strijken en je dazenval is compleet.

Het belangrijkste is dat de dazenemmer in de zon hangt en op plek rond 100 cm van de grond waar lichte wind waait. Dit zorgt voor de beweging en warmte welke de emmer nodig is voor goede vangsten!

Skippybal

Voor deze dazenval heb je een skippybal of losse dazenval bal nodig. De bal moet wel zwart wezen. Verder bestaat de dazenval uit een statief met daar aan een touwtje waar je de skippybal aan kunt hangen. Nu kun je er voor kiezen om op die bal gewoon eenvoudig lijm te smeren of dat je op die bal geen lijm smeert en dan om de skippybal een wit net te plaatsen zodat als de daas probeert te bijten in de dazenbal en ziet dat het geen nut heeft maar vervolgens naar het witte net vliegt en dan via het net/fuik terecht komt in het opvangresevoir.

 

Meer lezen over de dazenvallen met lijm, kan je op Sticky Trap  >> Sticky Trap dazenvallen lijm <<

https://dazenvanger.nl