Straaltjezon
Image default
Kinderen

Zorg voor je pasgeboren baby

Als nieuwe ouder ben je waarschijnlijk overweldigd en heb je een miljoen vragen over de zorg voor je pasgeboren baby. Het is normaal om veel vragen te hebben, en dit kan de zorg voor een pasgeborene nog moeilijker maken. Of je nu een ervaren ouder of een first-timer bent, het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij zorgverleners. Vaak is het het beste om hulp te krijgen van ziekenhuispersoneel, maar dit maakt je geen slechte ouder. Het zal je helpen een betere ouder te worden.

De hersenen van een pasgeborene zijn voortdurend in ontwikkeling en tijdens de eerste twee maanden zijn ze in staat om geluiden te herkennen. Zijn hersenen hebben ook onrijpe spieren, dus het is niet in staat om objecten te herkennen die dichtbij zijn. Zodra een voedingsmiddel echter in de mond van een baby wordt geplaatst, wordt de zuigreflex geactiveerd. De schrikreactie van een baby wordt meestal aangegeven door zijn armen op te werpen of zijn benen te krullen. Een andere schrikreactie is het draaien van het hoofd naar één kant of het uitsteken van een arm. Een derde reflex wordt een greep genoemd en houdt in dat de vingers van de baby zich sluiten rond een voorwerp dat in zijn handpalm is geplaatst.

De zintuigen van de pasgeboren baby zijn ook behoorlijk kritisch. Ze kunnen geluiden horen voor de geboorte en hebben een smal gezichtsveld, maar kunnen geen onderscheid maken tussen dingen die ver weg zijn. De afstand tussen de borst en het gezicht is de knuffelafstand. Ze zijn in staat om objecten en geluiden te herkennen en ze kunnen er onderscheid tussen maken. Ze kunnen dingen ruiken en proeven door ze te ruiken. Een pasgeborene kan vruchtwater en colostrum ruiken, dat een vergelijkbare smaak heeft als moedermelk. Ze zullen ook een grijpreflex hebben waardoor ze hun vingers sluiten rond een vreemd voorwerp in hun handpalm.

De oren van een pasgeborene zijn gevoelig voor geluiden. De eerste paar dagen na de geboorte heeft een pasgeborene het vermogen om geluiden te horen en objecten van dichtbij te herkennen. Ze zijn klaar om te eten en te zuigen. Ze hebben een reflex die hen naar voedsel draait wanneer het in hun mond wordt geplaatst. Een schrikreactie omvat het opkrullen van de benen, het gooien van hun armen en huilen. Een tonische nekreflex zorgt ervoor dat een pasgeborene zich naar de ene kant draait terwijl hij een arm aan de andere kant uitsteekt. Een grijpreflex helpt een baby de borst of fles voedsel te vinden.

De oogspieren van een pasgeboren baby zijn nog onvolgroeid en ze kunnen alleen geluiden horen als ze heel dichtbij zijn. Het gezichtsvermogen van een pasgeborene is pas rond de drie maanden volledig ontwikkeld en ze zijn gevoelig voor geluid en licht. Tijdens deze eerste paar maanden kan een pasgeborene objecten zien en herkennen. Bovendien ontwikkelt het gezichtsvermogen van het kind zich ook, maar het is belangrijk voor ouders om alert te zijn op de tekenen van de ontwikkeling van een pasgeborene.

Interessant artikel? Op oivr.nl vindt je nog veel meer info over baby’s