Straaltjezon
Image default
Particuliere dienstverlening

Energierekeningen en hoe ze eruit zien met zonne-energie

Bekijk het totaalplaatje

Houd bij het beoordelen van de impact van zonne-energie op uw energierekening rekening met het grotere geheel. Als u naar een bepaalde maand kijkt, krijgt u geen getrouw beeld van de impact van uw fotovoltaïsche zonnesystemen. In plaats daarvan moet je kijken naar de impact over een heel jaar.

Opbrengst en verbruik

De twee grootste factoren bij het bepalen van de impact die zonne-energie op uw elektriciteitsrekening zal hebben, zijn de grootte en het vermogen van uw fotovoltaïsche zonnesysteem en de hoeveelheid energie die u elk gebruikt maand. Als u het maximale aantal panelen hebt geïnstalleerd dat is toegewezen op basis van uw historische energieverbruik, zult u merken dat u in sommige maanden weinig tot geen kosten op uw factuur ziet. Maar als u maar een paar panelen heeft toegevoegd, is de impact op uw maandelijkse factuur veel minder groot. Hoeveel opbrengst van zonnepanelen u krijgt is gemakkelijk door te meten door een professional.

De seizoenen zijn belangrijk

U zult waarschijnlijk een verandering in uw elektriciteitsrekening zien ook op basis van de seizoenen. In de winter, wanneer de dagen korter zijn en er minder uren zonlicht zijn voor uw panelen om elektriciteit te produceren, daalt uw productie. Helaas kunnen de kortere dagen en koelere temperaturen voor de meeste consumenten ook een toename van het elektriciteitsverbruik betekenen, wat leidt tot hogere elektriciteitsrekeningen.

In de zomermaanden, wanneer de dagen langer zijn, zien de meeste consumenten daarentegen een toename van de energie die ze produceren en een afname van de energie die ze verbruiken, wat leidt tot een veel lagere rekening en in sommige gevallen zelfs een tegoed op hun maandelijkse afschrift via een factureringsmechanisme dat bekend staat als nettometing. 

Lees ook: het stappenplan bij een storing aan de zonnepanelen.

Vast versus fluctuerend tarief

Eén ding om te overwegen met zonne-energie en uw elektriciteitsrekening is dat de waarde van de zonne-energie die u produceert in de loop van de tijd zal stijgen, aangezien de prijs van elektriciteit historisch steeg met ongeveer 2-3 procent per jaar. Met zonne-energie zit u echter vast aan een vast tarief voor uw energiekosten.

 

https://www.zonnepanelenservicepunt.nl/