Straaltjezon
Image default
Aanbiedingen

Wijn in een wijnklimaatkast

Een wijnkoelkast of wijnklimaatkast zorgt ervoor dat wijn in optimale conditie bewaard blijft, bekijk de website. Zo heb jij altijd een lekker wijntje tot jouw beschikking. Weet jij zelf nog niet veel over wijn maar wil je er wel meer over weten? Hieronder ontdek je meer over wijn. 

 

De betekenis van de kleur

Wij noemen wijn bij de naam van de kleur. Wil jij een rosé, rode of witte wijn? Maar wat zorgt nou eigenlijk voor die specifieke kleur? Zoals je misschien wel weet wordt wijn van druiven gemaakt en de schil van deze druiven zorgen voor de kleur van wijn. Hoe langer de wijn in contact is met de schil van de druif, hoe donkerder de wijn wordt. Rode wijn is dus lang in contact met de schil, rosé kort en witte wijn helemaal niet. Wist je dat de smaak helemaal niks met kleur te maken heeft?

 

Waarom heeft wijn zoveel verschillende namen?

Je hebt vast wel gehoord van de wijnen Bordeaux, Champagne en Toscana. Maar hoe komen ze aan deze benaming? Deze namen zijn ook de namen van streken in Europese landen. In deze streken groeit de druif waar de wijn van is gemaakt en zo krijgt de wijn zijn naam. In andere landen in de wereld doen ze het anders, ze vernoemen de wijn naar het soort druif dat voor de productie is gebruikt (Pinot Noir en Merlot bijvoorbeeld).

 

Maar, wat is nou wijn?

Ja op die vraag heb ik nog niet geantwoord. Wijn bestaat, zoals je vast wel weet, uit druiven. Gist verwerkt de suiker in de druiven waarbij het omgezet wordt naar ethanol (alcohol dus) en kooldioxide. Doordat er vele soorten druiven en gisten zijn en hiertussen complexe interacties plaatsvinden, kunnen wijnboeren eindeloze combinaties wijn creëren. 

 

Beste manier om wijn te bewaren

Je kunt je wel voorstellen dat wijn ook goed bewaard moet blijven na deze complexe omtovering van druif tot wijn. Om wijn goed te bewaren raden wij aan om een koele en droge plek te kiezen. In veel gevallen kiezen mensen dan een kelder, maar in een kelder heb je deze omstandigheden niet in de hand en gezien het weer soms extreme dingen uithaalt, wil je liever zelf de controle houden. Kies daarom voor een wijnklimaatkast (zoals een wijnklimaatkast onderbouw) en verzorg jouw wijn net zo goed als de boeren de druiven hebben verzorgt!

https://www.wijnklimaatkast.nl/