Straaltjezon
Image default
Huishoudelijk

Chip key technologie begrijpen

Als een ervaren slotenmaker bij locksecure.nl/slotenmaker-utrecht in Utrecht , hoor ik veel vragen, klachten en frustraties aangaande het programmeren van chip keys (die ook wel transponder keys worden genoemd). Klanten zijn vaak verbaasd en gefrustreerd over de hoge kosten die worden gelinkt aan het programmeren van dit soort sleutels, zekers als het hun eigen schuld is. Vaak kunnen vermiste of verloren gegane sleutels zorgen voor een hoge kosten omdat de transponders opnieuw geprogrammeerd moeten worden.  

Om te beginnen wat is eigenlijk een chip key? Chip key technologie zit al ingebouwd als de auto wordt gekocht en zorgt voor een radio transmissie tussen de auto en de sleutel. De radio transmissie zorgt voor de overbrenging van een uniek signaal dat is geprogrammeerd tussen de auto en de transponder. Dit zorgt voor dat alleen de persoon die in en bezit is van de chip key de auto kan starten en openen. Dit maakt het een stuk moeilijker voor dieven om er met je auto vandoor te gaan. Chip keys zijn beschikbaar voor veel verschillende modellen en merken maar zijn vooral te vinden in de wat duurdere segmenten.

Hoe werkt een chip key eigenlijk? Een microchip huist in de top van de sleutel, meestal net onder de plastic behuizing. Deze microchip heeft een serienummer, die een programmeur uniek heeft gemaakt voor elke chip key. De elektronische/ motormanagement (ECU) zal een verzoek versturen naar het voertuig on het serie nummer te kunnen valideren. Als de auto het serienummer niet herkent binnen de gestaalde kaders zal de auto niet gestart kunnen worden. Zelfs als de auto kapot is en de dief probeert om middels draadjes de auto te starten, kan de auto nog niet starten. Geen chip, niet starten.

Deze toegevoegde veiligheid levert wel extra hoofdpijn op als je je autosleutels kwijt raakt. Dit brengt ons tot de laatste en meeste belangrijke vraag. Waarom is het programmeren van transponder keys zo duur? Prijzen kunnen variëren al naar gelang het model auto en naar gelang wie de reparatie uitvoert. Dat is vanwege de technologie die nodig is om een blanco transponder en de microchip correct te formatten met de chip in de auto. Het maakt niet uit wie het doet (zelfs jezelf of via marktplaats) maar de minimale kosten zijn waarschijnlijk $100 (voor het kopen van de blanco sleutels en verzendkosten).

Er zijn 3 opties: 1) dealershop, 2) slotenmaker, 3) zelf doen. De derde is natuurlijk het goedkoopst, ten minste voor de blanco sleutel, maar de prijzen hiervan kunnen variëren van $15 tot $300 afhankelijk van je auto en het type en merk. Voor bepaalde modellen is het mogelijk – en goedkoper – om de auto en sleutel te programmeren. Voor bepaalde voertuigen kan het goed zijn om de sleutel en het voertuig zelf te programmeren. Bijvoorbeeld de iets oudere Toyota modellen, daarvan kun je waarschijnlijk online wel “how to’s” vinden om zelf de programmering te doen in je eigen garage. Maar daarvoor moet je wel goed onderzoek doen en ik adviseer om te beginnen met het handboek van de auto. Het voordeel van een dealership of slotenmaker zoals locksecure.nl (Utrecht) is dat je zeker weet dat zaken professioneel en goed afgehandeld zullen worden.