Straaltjezon
Image default
Aanbiedingen

Tips voor het werken met chocolade in recepten

Wie houdt er nu niet van chocolade? Of het nu als tussendoortje of als ingrediënt in recepten wordt gebruikt, chocolade is een traktatie waar we allemaal van kunnen genieten. Maar werken met chocolade kan een uitdaging zijn, vooral als je niet precies weet wat je aan het doen bent. Gelukkig zijn er een paar tips en trucs die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je chocolade perfect is voor elke toepassing. In deze blog delen we enkele van onze beste adviezen voor het werken met chocolade in recepten.

 

1. Kies de juiste chocolade – Als eerste, zorg ervoor dat je de juiste chocolade hebt voor je recept. Melk-, witte-, en pure chocolade hebben allemaal verschillende smaken, texturen, en toepassingen. Pure chocolade (70% of hoger) is geweldig voor bakken, terwijl melk- en witte chocolade zich beter lenen voor het maken van decoraties of ganache. De beste chocolade om te smelten is toch echt Ruby chocolade.

 

2. Smelt chocolade op de juiste manier – Smelt de chocolade altijd au bain-marie! Dit houdt in dat je de chocolade in een hittebestendige kom doet en deze kom in een pan met kokend water plaatst. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Hierdoor smelt de chocolade geleidelijk zonder te verbranden. Roer de chocolade regelmatig door tijdens het smelten.

 

3. Vermijd water – Zorg ervoor dat er geen water in contact komt met de chocolade. Zelfs een druppel kan ervoor zorgen dat de chocolade gaat klonteren en stolt. Zorg er daarom voor dat alle keukengerei droog en schoon is voordat je begint met het smelten van de chocolade.

 

4. Zorg voor de juiste temperatuur – Chocolade kan verbranden als het te heet wordt. Daarom is het belangrijk om een thermometer te gebruiken, zodat je altijd weet wat de temperatuur van de chocolade is. Voor pure chocolade is de ideale smelttemperatuur tussen de 45 °C en 50 °C en voor melk- en witte chocolade tussen de 40 °C en 45 °C. Houd de temperatuur in de gaten en zorg ervoor dat je de chocolade op tijd van het vuur haalt.

 

5. Wees voorzichtig met vochtige ingrediënten – Als je chocolade wilt gebruiken in een recept met vochtige ingrediënten, zoals fruit, let dan op. Vocht kan ervoor zorgen dat de chocolade stolt en een korrelige textuur krijgt. Om dit te voorkomen, kun je de chocolade bijvoorbeeld mengen met een beetje slagroom of boter voordat je het toevoegt aan het gerecht.